Faber og Pedersen vinder årets debutantpris for “Vinterland”

Det er netop blevet bestemt, hvem der skal modtage årets priser fra Det Danske Kriminalakademi.

Priserne uddeles på Krimimessen 2020 i Snedkeriet lørdag kl. 13.00. Men inden da kan du her bl.a. læse om, hvordan vinderne af debutantprisen reagerede på den gode nyhed. Vi har stillet forfatterparrets ene halvdel, Kim Faber, et par spørgsmål.


Det Danske Kriminalakademi har jo netop tildelt jer ”Årets debutantpris” for Vinterland. På Krimimessens vegne vil jeg gerne ønske jer et stort tillykke. Hvad tænkte i, da i fik beskeden, og hvad betyder det for et debuterende krimiforfatterpar at få den anerkendelse?

Vi tænkte – og råbte – ’Jubii, fedt’. Vi var jo shortlistet til årets debutantpris på Bogforum, og selv om vi ikke vandt, så var vi alligevel stolte over af være blandt de fem nominerede ud af et felt på næsten 50 debutanter i alle mulige skønlitterære genrer. Men at vinde Kriminalakademiets debutantpris er alligevel noget helt særligt. Fordi det er folk med en stor kærlighed til krimigenren, der sidder i juryen, og vi er derfor pavestolte over, at de har valgt os og ’Vinterland’.

Vinterland er blevet meget vel modtaget af både anmeldere og læsere. Blandt andet har flere af Krimimessens facebookfølgere udnævnt bogen til at være én af de absolut bedste krimier fra 2019. Hvordan har i oplevet tiden efter ”Vinterland”, og dét at træde ind på ”krimiscenen” i DK?

Det har været fuldstændig overvældende. Det er uomtvisteligt, at litteraturen i dag er presset på en række områder. Men vi må godt nok sige, at når man oplever den entusiasme, der hersker blandt dem, der på den ene eller anden måde beskæftiger sig med krimigenren, ja, så er det svært at bevare pessimismen. Og det gælder alle lige fra de enestående medarbejdere på vores forlag, Politikens Forlag, over boghandlerne, der brænder vildt for det, de langer hen over disken, til dem, der knokler for at få diverse litteraturarrangementer og bog- og krimimesser op at stå – og sidst, men ikke mindst, selvfølgelig alle læserne. At rejse rundt i landet og opleve, at de karakterer, som vi har sat i verden på skærm og papir, at de faktisk også har et selvstændigt liv inde i hovedet på dem, der har læst ’Vinterland’ … at møde mennesker, som kommer hen og spørger os, hvad der sker med Juncker og Signe og alle de andre i de kommende bøger … det er altså en fantastisk og meget rørende oplevelse.

I var begge med til Krimimessen 2019 for at præsentere ”Vinterland”. Hvad var jeres bedste/sjoveste/særeste oplevelse i dén weekend?

’Vinterland’ var jo udkommet kort tid inden krimimessen. Og vi blev simpelthen blæst bagover af den interesse, krimimessens gæster viste bogen. Forholdsvis tidligt søndag var det ikke længere muligt at opdrive et eksemplar af ’Vinterland’ på hele messen, og vi brugte en stor del af tiden i Horsens på at signere bøger. Det – og så igen mødet med et helt enestående entusiastisk miljø – var for os den store oplevelse sidste år.  

Her kan du se samtlige vindere af Det Danske Kriminalakademis priser 2020.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.