Forfatterens favoritdetektiv – Eva Maria Fredensborg

På Krimimessen 2015 vil vi i forskellige sammenhænge sætte fokus på detektiven. Hver mandag frem til Krimimessens start fortæller en række krimiforfattere på skift om deres yndlingsdetektiv.

 Eva Maria Fredensborg

Eva Maria F

“En helt almindelig mand”

Jeg foretrækker de mere karakterbårne krimier, og da detektiven ofte er hovedpersonen, er han eller hun helt afgørende for min opfattelse af bogen: Uanset hvor godt plottet er skruet sammen, holder jeg sjældent ud til sidste side, hvis detektiven er utroværdig eller uinteressant.

Han må gerne være usympatisk, som Hjort & Rosenfeldts provokerende Sebastian Bergman, men hvis detektiven laver syv millioner armbøjninger og løber halvtreds kilometer hver morgen, bliver jeg altså træt på mere end en måde, og jeg synes efterhånden også, jeg har fået min dosis af alkoholiserede, enlige mænd med lig i lasten og forudsigelige kontroverser med chefen.

Derfor blev jeg rigtig glad, da jeg læste Kim Juuls krimidebut I ET VÆGTLØST SEKUND. Hans hovedperson, Lars Norholm, er et helt almindeligt menneske, der elsker sin kone og sin datter. Han er måske lidt skarpere end gennemsnittet, når det handler om at skygge en mistænkt eller se hvad der gemmer sig bag de indlysende kendsgerninger, men han er stadig sådan en, man kunne have gået i klasse med eller haft til bords til en middag.

Det lyder måske kedeligt, men det betyder faktisk, at Norholm har mere at miste end de fleste detektiver, og det giver en meget interessant spændingsdynamik, når en kriminel opdager denne sårbarhed og udnytter den, som det sker i I ET VÆGTLØST SEKUND og opfølgeren I ET FRAVÆR AF NÆRVÆR.

sekundNår en karakter fungerer rigtig godt, føler jeg, at jeg kender ham; at alle hans reaktioner giver mening, og jeg kan forudse hans næste træk. Lars Norholm er et musikalsk menneske, hvilket er en egenskab, han deler med sin forfatter, som har skabt en række numre med udgangspunkt i krimiernes univers, og da jeg hørte ”Kim Juul og tre” spille på Krimimessen 2014, fik jeg bekræftet, hvor vellykket Norholm er: Numrene lød præcis som den musik, jeg havde forestillet mig, at han ville sidde og spille i sit sommerhus på Fyn.

Du kan høre et af dem her:

http://vimeo.com/59911894

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.