Forfatternes ferielæsning – Faber og Pedersen

Vi har spurgt en række krimiforfattere om, hvilke bøger de kaster sig over i løbet af sommeren.

Her er det forfatterparret Kim Faber og Janni Pedersen aka Faber & Pedersen, der fortæller om ferielæseplanerne.

Janni Pedersen

Min mand og jeg har lige været på signeringstour i Jylland med vores 2´er og fik i den grad anbefalet Roslund og Hellströms krimier af en ret fantastisk boghandler i Silkeborg. Om kommissæren Ewert Gren, der er den ultimative antihelt i sorg over sin kones død, og som kun har sit arbejde at gå op i. Bøgerne bliver sammenlignet med Sjöwall og Wahlöö med samfundskritiske og politiske indgangsvinkler. Dem skal jeg læse.

Sidste år, da vi var på signeringstour med ’Vinterland’, anbefalede en boghandler i Glostrup os Keigo Higashinos ’Den Hengivne Hr. X’, en af Japans største krimisuccesser. Den skal jeg kaste mig over.

Jeg har lige fået Stine Pilgaards ’Meter i sekundet’ i fødselsdagsgave, er vild med hendes timing og sprødhed i sproget. Tror jeg får høvlet mig gennem hendes nyeste på en halv dag. Og skal selvfølgelig også have læst Iben Mondrups ’Tabita’. Den står på boghylden her i vores kolonihave, hvor vi mestendels opholder os med vores virkelig gamle beagle Bella. Og den står faktisk og skriger efter at blive læst. Jeg var for mange år siden på Grønland for at lave en dokumentar på baggrund af Tine Brylds portrætter af grønlandske børn, der blev tvangsforflyttet til Danmark i 50´erne. Jeg fulgte to af dem tilbage til Grønland, for første gang, siden de blev fjernet fra deres hjem. Tolken på programmet, min gode veninde Helene Thiesen, blev sendt retur til Grønland og boede på Røde Kors børnehjem i Nuuk. Hun havde mistet sit grønlandske og kunne ikke tale med sin mor, når hun mødte hende på gaden. Og fik aldrig nogen forklaring på, hvorfor hun ikke skulle tilbage til sin mor. Det var dansk kolonimentalitet i sin værste form, og netop disse omskrivelser og fortielser vil jeg glæde mig til at læse om i fiktionsform.

Og så har jeg et udestående. På 300 sider i ’Jeg er Pilgrim’ af Terry Hayes. Gik i gang med den på en ferie for et par år siden. Men da jeg kom hjem, gik Kim og jeg intensivt i gang med at skrive vores krimidebut, og så gik al læsning i stå. Ville simpelthen ikke lade mig påvirke af andre, mens vi skrev. Nu skal jeg have læst den færdig.

Det er bøger, jeg skal have i hånden. Når jeg cykler og når jeg går tur med vores hund, har jeg lydbøger i ørene. Her skal jeg have lyttet til alle vores krimikollegers bøger. Er nu igennem Anne Mette Hancock, Katrine Engberg og Julie Hastrups samlede værker. Nu er det mændenes tur”.

Kim Faber

Jeg har to sommerlæseprojekter i tankerne – og ja, projekter er faktisk det rigtige ord. Det første er at få pløjet mig igennem så meget som muligt af den skotske krimiforfatter Philip Kerrs berømmede serie ’Berlin Noir’. Den foregår i Tyskland umiddelbart inden, under og efter Anden Verdenskrig, og hovedpersonen er den tidligere kriminaloverbetjent og nuværende privatdetektiv Bernhard Gunther.

I skrivende stund er jeg ved at være igennem seriens første bind, ’Martsvioler’, og det er rigeligt til at kunne fastslå, at klichéen ’hårdkogt’ er en rigtig fin og dækkende beskrivelse af vor mand i Berlin. Gunther er desillusioneret, kynisk, grov i kæften og mandschauvinistisk, og han kaster dertil hård alkohol i halsen i store mængder og uden at blinke. Kort sagt en klassisk krimi-karakter.

Philip Kerr har researchet i bund og kan sit Berlin på fingrene. Han beskriver et samfund i nazisternes vold og allerede inden krigen – serien begynder i 1936, lige før de olympiske lege – i politisk, moralsk og social opløsning. Det er stærkt fascinerende, og der er nok at tage fat på: Serien er på ikke mindre end 14 bind.

Skulle jeg få brug for en ’Berlin Noir’-pause, vil jeg kaste mig over Projekt 2, der i virkeligheden har været i gang i mange år. Som dreng læste jeg Herman Melvilles ’Moby-Dick’ i en stærkt forkortet og letlæselig udgave og syntes, den var voldsomt spændende. For cirka ti år siden købte jeg så den originale udgave af bogen om kaptajn Ahabs maniske jagt på den hvide hval. Den er fast inventar på diverse lister over ’Historiens største romaner’, og fire-fem gange har jeg forsøgt at komme i gang med fortællingen, der indledes med de ikoniske tre ord: ”Kald mig Ismael!”. Men hver gang er jeg gået i stå efter sådan cirka 50 sider.

Nu satser jeg på, at det bliver sommeren 2020, jeg får gjort romanklassikeren færdig. Det vil være på tide”.


Faber & Pedersen

Janni Pedersen og Kim Faber
Foto: Les Kaner

Kim Faber og Janni Pedersen debuterede med kriminalromanen Vinterland (2019), der har solgt mere end 63.000 eksemplarer herhjemme og til udgivelse i ni lande. Romanen blev shortlistet til Bogforums Debutantpris i 2019 og hædret med Det danske Kriminalakademis debutanpris 2020.

Janni (f. 1968) er til daglig studievært og krimi- og retsreporter på TV 2. Hun har tidligere arbejdet i Nordisk Films dokumentarafdeling. I 2020 blev hun for anden gang kåret som Årets Nyhedsvært af Billed-Bladets læsere. 

Kim (f. 1955) er tidligere journalist på Politiken, hvor han har arbejdet som blandt andet nyheds- og kulturreporter i 25 år (tekst fra Politikens forlag)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.