Forfatternes oplevelser på Krimimessen

Krimiforfatterne deler deres skøre, skæve, sjove og sære historier fra Krimimessen gennem årene. Vi har stillet dem spørgsmålet:

Hvad er din bedste/sjoveste/mærkeligste oplevelse på Krimimessen?

 

Julie Hastrup

Julie Hastrup“Krimimessen står for mig som et af årets store begivenheder, og jeg kan ikke udvælge en enkelt oplevelse for der har været så mange gode. Jeg har været med siden 2009 på nær et enkelt år, og jeg glæder mig altid til gensynet med alle de dedikerede krimilæsere, arrangører og kollegaer. Det er lidt som en stor familiefest – bare bedre, for her har vi alle en fælles passion – nemlig drab. Og vi er faktisk umættelige når det gælder netop drabet – vi er grådige, vi vil have mere og mere”.

 

Kim Juul

Kim Juul

“Den sjoveste oplevelse på Krimimessen. Der har jo været mange, men det første år jeg var med kom et par fra Hamburg, Silke und Claus og købte min bog. De bad mig signere den og tog et billede mens jeg gjorde det. Året efter kom de med billedet og købte min anden bog. Året efter igen kom de og købte min tredje bog, men denne gang var Silke iført en T-shirt med billedet af mig der signerede bogen og så stod der: Det er altså ikke kun Jussi Adler-Olsen, der har læsere i Tyskland”.

 

 

Ole Rosenstand Svidt

Ole Rosenstand Svidt

“Den mærkeligste har helt klart været sidste år, hvor der gik en alarm af, og en myndig automatstemme igen og igen fortalte: ”Der er opstået en situation, hvor det er nødvendigt at forlade bygningen.” Det gjorde alle så, og lige uden for hallen holdt der en rustvogn, der reklamerede for Sara Blædels roman ”Bedemandens datter”. En anelse makabert i sammenhængen. Folk tog det forbavsende roligt, men der kunne jo teoretisk både være tale om en terrortrussel eller brand – men krimilæsere er nok vant til lidt af hvert. Og det var heldigvis falsk alarm”.

 

Lotte Petri

Lotte Petri“Krimimessen i Horsens er det absolutte kriminelle højdepunkt i Danmark, og det er altid sjovt og spændende at deltage og møde læserne i øjenhøjde og snakke med kollegaer og bogfolk. Hvis jeg skal nævne en spøjs oplevelse, var det at overnatte i selve fængslet – nærmere bestemt i den gamle sygeafdeling, inde i fængselsgården. Stedet er nu indrettet som sleepin, hvor jeg blev indkvarteret ved sidste års messe. Det var en unik og lidt speciel oplevelse at sove i en fængselscelle, bag tremmer i køjeseng!”

 

Rasmus Dahlberg

Rasmus Dahlberg“Det må være dengang jeg sammen med min medforfatter Lars Vestergaard blev opsøgt på standen af “manden i den blå vindjakke”, som fortalte os, at vores spændingsromaner om PLAN B “simpelthen bare tilfredsstillede ham ETHUNDREDE procent”. Dér stod vores kernelæser simpelthen! Fremover tænkte vi ofte på ham, når vi skulle beslutte, hvilken vej plottet i bøgerne skulle gå. Hvad ville manden i den blå vindjakke mon tænke”?

 

Helle Vincentz

Helle Vincentz“Da vi på Krimimessen i 2016 blev bedt om at forlade Magasinet med det samme. Ingen vidste, om der var tale om en brandalarm eller en bombetrussel, og alligevel blev mange stående lige foran bygningen. Det, syntes jeg, var mærkeligt! Som den krimiforfatter, jeg er, så jeg jo fuldkommen klart for mig, hvordan murbrokkerne om lidt eksploderede og blæste hovedet af dem alle sammen!”

 

 

Jacob Weinreich

“Der er så mange sjove oplevelser på krimimessen. De allersjoveste er jo nok om aftenen når der er middag og fest – dem er jeg ikke sikker på der skal tales så højt om:-)

Kazinski vandt en pris i 2011. Den fik vi overrakt af den franske spændingsforfatter Grange. Det var sjovt”.

 

Anne-Marie Vedsø Olesen

Anne-Marie Vedsø Olesen“Det var nok allerførste gang, jeg var med. Det var med en lille hyldest-antologi til Poe, hvor vi var fire forfattere, der havde bidraget med Poe’ske noveller.

Vi havde fået lavet ens t-shirts med bogforsiden, så vi nærmest lignede et metalband, og vi havde fællesinterviews og fællessigneringer. Når man ellers som forfatter stort set altid er alene om sit projekt, var det en skøn oplevelse”.

 

 

Thomas Clemen

Thomas Clemen“Jeg har mange gode oplevelser på Krimimessen. Det er en rigtig fed årlig event, og jeg glæder mig altid til at tage af sted!  I år er jeg ekstra spændt, fordi min nye bog, JEG ER SIF, bliver lanceret på messen. Det er første bind af en serie, der foregår i København / Danmark, med en kvindelig hovedperson (som man nok kan gætte navnet på). Den angriber temaet om grådighed efter magt fra en helt anden vinkel. Jeg vil ikke afsløre for meget her, men spændende bliver det – det lover jeg!”

 

Pernille Boelskov

Pernille Boelskov“Det bedste på Krimimessen er at møde læserne.

Som krimidebutant var det fantastisk, når der blandt krimimessegæsterne var nogle, der kom hen og sagde: “Jeg har læst din bog” og fortalte, hvad de syntes om den”.

 

 

 

Ole Clifford

Ole Clifford“Mine bedste oplevelser på Krimimessen er, når jeg står ansigt til ansigt med engagerede læsere og får mulighed for at høre deres opfattelse af mine romaner.

Det lærer jeg meget af”.

 

Eva Maria Fredensborg

Eva Maria Fredensborg“Det var, da skurken fra ”I blinde” pludselig stod lyslevende foran mig. Året inden havde jeg spurgt publikum, om jeg måtte bruge deres navne, og nu syntes skurkens navnebror altså, at vi to lige skulle hilse på hinanden.

Det var heldigt, at jeg ikke havde set ham, inden jeg skrev bogen, for han er en virkelig pæn og rar fyr”.

 

 

Rune Stefansson

Rune Stefansson“I 2013 læste jeg højt fra ”Baby Rasta – Marcelo Krankl-krimi nr. 2” inde i en fængselscelle. Min traumatiserede dansk-chilenske hovedperson sad, bogstaveligt talt, i et mørkt fangehul i et torturfængsel i Gambia. Hverken forfatter eller publikum glemmer formentlig den rungende lyd af den tykke metaldør, der lukkede sig bag os. Bagefter skyndte folk sig ud i friheden. Jeg var også selv lettet over at få et overstået. Marcelo Krankl hørte fortsat fjerne, matte skrig fra mishandlingen af en medfange. Tror jeg”.

 

Hakan Jakob Kosar

Hakan Jakob Kosar“Jeg er ny i branchen og glæder mig mest til at møde en masse andre forfattere.

Det skulle være svært ikke at blive inspireret”.

 

 

 

Arne Woythal

Arne Woythal“Besøget på Krimimessen bliver mit første.

Jeg ser frem til at møde et krimilæsende publikum og forhåbentlig få en dialog om vores fælles passion – krimier”.

 

 

Anne Mette Hancock

Anne Mette Hancock

“Jeg glæder mig utrolig meget til at opleve stemningen og til at snakke med en masse krimilæsere.

Det bliver også virkelig dejligt at møde mine ‘partners in crime’, de andre krimiforfattere.

Jeg hører fra flere, at der er en fantastisk stemning på messen, og at alle bakker hinanden op på kryds og tværs af forlag”.

 

 

Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen“Skurkologerne er fantastiske – mærkelige – sjove og aldeles vanvittige.

Jeg ser dem altid, hvis jeg kan”.

 

 

Lisbeth & Steen Bille

Lisbeth og Steen Bille“Vores sjoveste oplevelser på Krimimessen knytter sig til Krimi Bingo Banko, som vi har fået lov til at være en del af gennem flere år. Steen er oplæser og Lisbeth er præmiepige i en sal fuld af begejstrede krimilæsere. Spillepladerne er altid et hit. Arrangørerne overgår hvert år sig selv med veloplagte og morsomme spørgsmål og svar. Forlagene donerer bøger med stor gavmildhed, så der bliver råbt Bingo og Banko i et væk. Tilsammen giver det en varm afslutning på Krimimessen, som vi har nydt gang efter gang”.

 

Leif Davidsen

Leif Davidsen”Den første gang i Fængslet. Det var simpelthen så perfekt en ramme for Krimimessen, at jeg aldrig glemmer de dage, hvor alt syntes at falde i hak og humøret var lige så højt som fængselsmurene. Familier med børn strømmede til og gik som jeg med store øjne. Første gang er altid noget ”særligt.”

 

 

Jürgen Klahn

Jürgen Klahn“Min bedste oplevelse var at møde min dejlige kæreste Elsebeth i 2006 – sidste gang, Krimimessen blev holdt på det gamle teater, der sjovt nok hedder Det nye teater. Hun fik en kop the, og jeg fik en kop kaffe, men før det kunne blive os to, måtte jeg overvinde en væsentlig modstand: Af en eller anden grund troede Elsebeth (fejlagtigt), jeg kom sammen med Inger Wolf”.

 

 

 

Katrine Engberg

Katrine Engberg“I 2016 var min første krimimesse, og den overvældede mig! Først og fremmest var jeg nok bare overrasket over, at der findes så mange andre kriminørder som mig selv. Jeg kan godt høre, det lyder dumt, men det var faktisk ikke gået helt op for mig, at vi er så mange, der elsker krimier. At gå rundt der blandt 6000 ligesindede var ganske enkelt fantastisk. Jeg kan ikke vente til det bliver 1. april 2017!”.

 

Claus Lohman

Claus Lohman“Jeg er så heldig, at 2017 vil være min fjerde optræden på Krimimessen, og jeg har derfor haft mange helt fantastiske oplevelser i og omkring det gamle Fængsel i Horsens. Alligevel er det ikke svært for mig at udvælge en episode, da den stadig står lysende klar i min hukommelse. Den stammer fra min første deltagelse tilbage i 2014, hvor jeg sammen med min dengang amish-udklædte makker, Martin, gik hen til Jussi Adler-Olsen, der stod ved Bog & idés stand og signerede bøger. Alene det, at møde Jussi og tilmed føre dialog med ham, var kæmpestort for en debutant som mig, men oplevelsen kulminerede først, da han på insisterende vis bad mig om at signere min debutroman til ham! Den overrumplende følelse af glæde og stolthed, der gennemløb mig i dette eksakte øjeblik, glemmer jeg aldrig, og den vil for altid være en af mine drivkræfter, når jeg med jævne mellemrum støder ind i en skriveblokade og er ved at opgive at fuldende et givent manuskript”.

 

Jens Henrik Jensen

Jens Henrik Jensen“At jeg på en messedag mødte hele tre gamle klassekammerater fra tiden på Horsens Statsskole.

Vel at mærke nogen jeg ikke havde set i over 30 år….”

 

 

Steen Langstrup

Steen Langstrup“Den ved jeg sgu ikke, om jeg bør fortælle om. Den indbefatter en række kvindelige krimiforfattere og et benhårdt krav om, at jeg skulle tage dem alle på brysterne for at få adgang til baren. Jeg husker ikke, hvis idé det var, men gætter på at målet var at gøre lille generte mig forlegen. Det virkede. Men det havde også den bivirkning, at jeg endte med at drikke mere end godt var. Det var nok den mærkeligste oplevelse.

Det bedste derimod var mødet med en meget smuk læser, der led af socialfobi, men havde trodset den, med rystende ben og skælvende stemme, og var taget ind i menneskemylderet på Krimimessen for at møde mig. Tænk, at man kan gøre så stort et indtryk på et andet menneske, bare ved at skrive et par bøger, at dette menneske er villig til trodse så stærk en fobi for at møde én. Det gjorde et voldsomt indtryk på mig. Og gjorde mig samtidig ekstremt ydmyg, for så vigtig og spændende er jeg altså ikke. Jeg er måske det kedeligste menneske, jeg kender. Det er mine bøger, der er noget særligt, ikke jeg. Jeg frygter, at jeg må have været en skuffelse. Men hold da op, mine bøger må have gjort et indtryk”.

 

Morten Remar

Morten Remar“Selve messen. Det er første gang og jeg glæder mig meget til at møde åndsfæller, læsere og andre forfattere.

Jeg kan også mærke entusiasmen fra jer arrangører, jeg mødte allerede ved Bogforum i år, da I havde stand ved siden af mit forlag”.

 

Lone Theils

Lone Theils“Første gang jeg var til Krimimessen var det sammen med en veninde som helt almindelig gæst. Og jeg kan huske jeg sagde til hende: En dag vil jeg gerne stå her og være med som forfatter. I 2015 gik det i opfyldelse og det er stadig en af mine yndlingsoplevelser som forfatter at stå der og tænke: Det var en drøm, der blev til virkelighed”. 

 

 

Jakob Melander

Jakob Melander“Det må have været sidste år, hvor Stephanie Caruana interviewede mig på scenen, og interviewet blev afbrudt lige efter vi var kommet igang, fordi alarmen gik, og vi alle sammen, interviewer og -offer samt publikum, blev gennet udenfor, indtil alt var tjekket og sikkerheden genoprettet. Dramatisk og helt i Krimimessens ånd.

Men altså — der er jo ALTID og hvert år bedst/sjovest — men måske så ikke mærkeligst — på Krimimessen”.

 

Morten Buschmann

Morten Buschmann“En alarm gik af i 2016. Dens sære halve advarselssætning, der blev messet igen og igen skabte en underlig dommedagsstemning – midt mellem alle bøgerne om mord, drab og uhygge”.

 

 

 

 

Inger Wolf

Inger Wolf“Det bedste for mig er nok den flere gange tilbagevendende samtale med Inger Gammelgaard Madsen. Inger og jeg mødes ofte på bogcafé i Aarhus og har hyggelige samtaler, og når vi så er på scenen sammen på krimimessen, så er det lidt, som at vi har inviteret verdens bedste publikum med ind i vores “rum”. Jeg er generelt meget glad for dette fysiske møde mellem os og læserne. Det giver mit arbejde mening”.

 

Morten Kærså

Morten Kærså“Sidst jeg var på Krimimessen, havde jeg Moonjam med på scenen, det var sjovt, men jeg tror at den mærkeligste og mest spektakulære oplevelse, ligger og lurer her i 2017, hvor jeg optræder med et skæbnesvangert eksperiment fra Den symfoniske gåde:

Hovedhistorien i Den symfoniske gåde, handler om en gal/genial komponist, der ved et tilfælde, i sit lydlaboratorium, afkoder selve universets grundrytme. Det giver ham nu en ukontrollabel magt til at ændre på skæbner og livsbaner – det kan få fatale konsekvenser! – Jeg har tænkt mig at udføre dette symfoniske eksperiment, Live on Stage i Horsens! – hold på hat og briller”.

 

Jens Østergaard

Jens Østergaard“Jeg har flere gange haft den fornøjelse at interviewe den skotske krimiforfatter Craig Russell på scenen. Han er en af verdens bedste krimiforfattere og en stor inspiration for mig, så det har været en kæmpe oplevelse. Derudover er det altid fedt at være blandt tusindvis af mennesker, der elsker krimier lige så højt, som jeg selv gør”.

 

 

Inger Gammelgaard Madsen

“Det er altid en fantastisk oplevelse at være med til Krimimessen og møde læserne. 

Den sjoveste oplevelse var vist forrige år, da Jussi måtte vente på at komme til at signere bøger i Føtex-standen, fordi jeg ikke var færdig med at signere, da han skulle til efter mig.

Han tog det selvfølgelig med et smil”.

 

 

 

Lars Kjædegaard

Lars Kjædegaard“I 2014 gik jeg lidt for sent i seng på mit dejlige hotelværelse … jeg vågnede klokken fem og frøs voldsomt. Stod op og så, at døren ud til gangen stod åben på vid gab. Det var et held, at ingen grådig kollega havde sneget sig ind og bortført mig.

Jeg drak ikke gin & tonic i nogle uger efter det”.

 

 

Michael Katz Krefeld

Michael Katz Krefeld“Jeg har haft et hav af oplevelser og glæder mig hvert år. Mest af alt er det et unikt sted at møde sine læsere og få en snak med dem om mine bøger. Derudover syntes jeg at det var en stor ære og vanvittigt sjovt at holde velkomsttalen. Er ligeledes stolt af de priser som jeg har fået tildelt af kriminalakademiet. Så det er vel ikke så mærkeligt at jeg glæææder mig til messen hvert år”.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.