Mærkedage i krimiens verden – Jussi Adler-Olsen

I maj måned laver vi nedslag i forskellige mærkedage i krimiens verden. Det kan være for forfattere, udgivelser, hovedpersoner eller lignende.

Første indlæg handler om Jussi Adler-Olsen, der har hele 2 mærkedage i sit forfatterskab i år:

Alfabethuset udkom i 1997. Det er Jussis debutroman:Under 2. verdenskrig bliver to engelske piloter, James og Bryan, skudt ned over Tyskland. De ved, at de vil blive henrettet som spioner, hvis de tages til fange. Det lykkes dem at komme om bord på et lazarettog reserveret højtstående SS-folk, der har mistet forstanden på grund af de barske oplevelser på Østfronten. James og Bryan smider to patienter af toget og indtager deres pladser i håb om, at de senere kan flygte.

De to piloter havner på Alfabethuset, et sindssygehospital, der ligger langt bag frontlinjerne. Deres eneste redning er at simulere sindssyge. Men kan man det? I månedsvis ? Uden at blive det? Og er James og Bryan de eneste, der simulerer?

Jette Holst skrev bl.a. i sin anmeldelse på Litteratursiden.dk:

Jussi Adler-Olsen har med “Alfabethuset” skrevet en fantastisk thriller. Historien er spændende, og samtidig blev jeg dybt grebet af de to piloters skæbne. Det er ikke så tit, at personerne bliver så interessante i en thriller, som Bryan og James gør i “Alfabethuset”.

Det er også tydeligt, at der ligger et stort arbejde i researchen til historien. Adler-Olsen skriver i sit forord, at han er søn af en psykiater og derfor har stort kendskab til, hvordan sindssyge er blevet behandlet gennem tiden, og det gør blot historien endnu mere uhyggelig. For de bliver ikke just behandlet med nænsomhed her i bogen.

Lån Alfabethuset på Horsens Bibliotek

 

I 2007 udkom første bind i serien om Afdeling Q: Kvinden i buret.
En smuk vinterdag forsvinder den unge, fremadstormende folketingspolitiker Merete Lynggaard sporløst. Medierne gætter på alt fra mord og kidnapning til en frivillig forsvinden. Politiet sætter straks en storstilet eftersøgning i gang – men uden resultat. Merete Lynggaard er som sunket i jorden.

Først da den hårdt prøvede vicekriminalkommissær Carl Mørck sættes i spidsen for politiets nyoprettede afdeling for ’sager under særlig bevågenhed’, sker der et afgørende skred i efterforskningen. Og snart er Carl Mørck og hans assistent Assad på sporet af en hensynsløs forbryder, som drevet af had har lagt en helt afsindig plan. Spørgsmålet er, om Carl Mørck og Assad kan nå at forpurre den.

Birgitte Louise skrev på Adjunktens forum bl.a.:

Der findes utrolig mange gode krimiforfattere, og ofte har man tilbøjelighed til at foretrække at læse bøger af amerikanske eller svenske forfattere. Min anbefaling er dog, at man med det samme skal anskaffe sig Jussi Adler-Olsens fremragende bog Kvinden i buret, som er så utrolig velskrevet og fængslende, at man slet ikke kan lægge den fra sig, når først man er begyndt.

Personligt færdiggjorde jeg bogen på få dage, hvorefter jeg i vild panik hastede ud for at købe mig den næste bog i serien: Fasandræberne. Min anbefaling derfor, at man straks bør anskaffe sig Kvinden i buret, da denne er en fantastisk krimi, med alt hvad en krimi skal indeholde, og som så oven i købet er skrevet af en dansk forfatter!

Lån Kvinden i buret på Horsens bibliotek

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.