Mærkedage i maj – bestsellerliste maj 1987

I maj måned laver vi nedslag i forskellige mærkedage i krimiens verden.

Denne gang spoler vi tiden 30 år tilbage og trykker “stop” på VHS-maskinen. Billederne, der toner frem på skærmen er fra året 1987, og er sikkert meget forskellige for hver af os. Vi husker nok året for en række af vores egne oplevelser, men også for en række offentlige begivenheder.

År 1987 var blandt andet året, hvor aktiemarkedet havde det hårdt og kollapsede i det, der senere fik betegnelsen “Black Monday”. Det var også året, hvor undergrundsstationen Kings Cross i London brød i brand, Frankrig og USA testede atomvåben ved bl.a. stillehavsøen Moruora, den første hjerte-lunge transplantation blev foretaget, den 18-årige tyske pilot Mathias Rust sniger sig gennem det sovjetiske forsvarssystem og lander i sit privatfly på Den Røde Plads i Moskva.

Det var også året, hvor Compaq Computer lancerer en slags prototype på den bærbare computer i form af et 8 kilo tungt computersystem, som sammenlignet med de andre typer computere på markedet, skulle være nemmere at tage med på farten. Jeg ved nu ikke om “farten” er det rette ord at bruge, hvis man skulle have dette udstyr på slæb!

Under nyheder i videobutikkerne kunne man finde titler som: Robocop, Dirty Dancing og Dødbringende våben, mens nogle af de mest populære sange i radioen, på cd-afspilleren og på kassettebånd var Michael Jacksons Bad, Depeche Modes Never Let Me Down Again og Whitney Houstons I Wanna Dance With Somebody.

Og bøger blev der også læst mange af i 1987. Vi har kigget nærmere på, hvilke krimi/spændingsbøger, der toppede de amerikanske boglister for nøjagtig 30 år siden.

I følge The New York Times bestsellerliste for maj måned 1987 var disse tre titler et stort hit indenfor spændingslitteraturen:

 

Tom Clancy – Red Storm Rising

De muslimske terrorister, der ødelagde ét af Ruslands store olieforetagender troede at de havde taget et skridt i retningen af frihed.

Men det de havde gjort var, at starte tredje verdenskrig.

Red Storm Rising er et autentisk portræt af en række tiltagende konflikter mellem verdens supermagter, hvilket ultimativ ender ud i et omfattende krigsscenarie.

#9 på listen, d. 3.maj 1987, Putnam Publishing

 

Stephen King – IT

Den amerikanske provinsby Derry i Maine rystes af en række uforklarlige og grufulde forbrydelser mod børn. Nogle af de truede børn tager kampen op mod det onde, og da historien gentager sig, vender de som voksne tilbage til barndomsbyen for at gøre en ende på “mareridtet”.

King har et enormt bagkatalog af både kendte og mindre kendte noveller og romaner. IT (da. Det onde) er én af de mere populære. Bogen blev i 1990 omdannet til film og udgivet som en mini-serie på TV. Til oktober i år får en genindspilning af IT premiere i biograferne.

#15 på listen, d. 3. maj 1987, Viking Books

Walker Percy – The Thanatos Syndrome

Den yngre amerikanske psykiater Tom More kommer hjem til sin lille sydstatsby i Louisiana efter at have siddet i fængsel i to år for narkosalg. Han opdager, at noget er helt galt. Folk er forandrede og har fuldstændig mistet hæmningerne.

Bogen skildrer hans opklaring af hvordan folk er blevet forandret og hvorfor. Som en del af forklaringen finder More ud af, at regeringen har lavet et hemmeligt forsøg med forskellige stoffer i vandforsyningen.

#7 på listen, d. 3. maj 1987, Farrar, Strauss & Giroux

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.