Møde med Stefan Ahnhem

”Har vi ikke mødt hinanden før”? Sådan sagde Stefan Ahnhem til mig da vi gav hinanden hånden til et bloggermøde på Café Stiften i Aarhus mandag eftermiddag.

Anledningen var udgivelsen af Ahnhems fjerde bind i Fabian Risk- serien som har fået den fængende og nysgerrighedspirrende titel ”Motiv X”. Og jo, vi havde mødt hinanden før – om end perifert og under andre omstændigheder.

Ikke bag glasfacaden på en hyggelig café, men bag de pigtrådsbeklædte mure på Fængslet i Horsens. Stefan Ahnhem har nemlig gæstet Krimimessen ad flere omgange i forbindelse med de tidligere Risk-udgivelser.

 

Vaskemaskine og virkemidler

Men denne gang altså på café med godt en halv snes bloggere med brændende krimihjerter. Og her sidder vi så til bords med én af den nordiske krimiverdens helt store og velskrivende forfattere. En forfatter ofte iført kulørte og ternede jakkesæt og med en sans for at sammensætte et altid intenst, sprængfarligt og overraskende plot.

Rundt omkring på bordet lå eksemplarer af Ahnhems bog, som nogle havde læst forud for mødet og andre endnu har til gode. Bogens gule farve er opsigtsvækkende og signalerer, at der er en vis fare forbundet med at læse bogen. En fare for søvnløshed selvfølgelig. Men også en vis fare ved at blive revet med ind i Ahnhems skræmmende verden, hvor han effektfuldt og med et fast greb om fiktionens virkemidler tager fat på en række tidssvarende emner fra virkelighedens verden.

Samtidig lokker forsiden også læseren til. For nederst i højre hjørne ser man en lukket låge til en vaskemaskine og på indersiden en hånd på lågen, alt imens maskinen muligvis er ved at starte et skylleprogram. Eller en ”håndvask”, som Stefan selv sagde med et smil på læben.

Han fortæller at han selv har været med i processen med at finde et passende udtryk til forsiden. Et udtryk som både er iøjnefaldende, effektivt og rammer rent ind. Og det må man sige at ”Motiv X” gør. Forsiden referer til en scene fra bogen som man sent vil glemme. Og dem er der mange af.

 

Overraskelsen i fokus

Stefan Ahnhem har tidligere arbejdet med manuskripter til en række tv-serier blandt andet Wallander og Irene Huss og kender alt til, hvordan man sætter en scene og skruer op for tempo og intensitet. Men det han elsker ved at skrive sine egne historier i bogform er at han ikke er underlagt konventioner for, hvordan historien skal udvikle sig.

Som han selv siger stræber han efter at overraske og udfordre læseren og give os fornemmelsen af, at vi oplever noget nyt. Det skal være uforudsigeligt hele vejen igennem – både for læseren, men også for Ahnhem selv. Derfor har han heller ikke udtænkt hele plottet på forhånd inden han går i gang med at skrive.

 

Motivløs morder

Det er lidt samme tanke, der går igen i motivationen og idéen bag ”Motiv X”. Stefan Ahnhem fortæller at det, der virkelig fascinerede ham forud for bogen var den motivløse morder. Altså, hvad stiller man op med en morder som slår ihjel på må og få uden noget mønster og ikke mindst, hvordan griber politiet efterforskningen an?

Dét og mange andre emner er i spil i Ahnhems seneste bog, hvor vi igen er i godt selskab med Fabian Risk. Nyd det – for som Ahnhem siger, helt i tråd med uforudsigeligheden, så er der jo ingen garanti for at Risk overlever hver gang. Det ligger måske også lidt i hovedpersonens navn.

Dog kan vi med sikkerhed regne med at ”Motiv X” udkommer d. 28. september på Lindhardt og Ringhof.

God fornøjelse

 

Tak til Lindhardt og Ringhof og Stefan Ahnhem for et par kriminelt gode timer.


Om Motiv x

Ny selvstændig krimi i Fabian Risk-serien af den svenske forfatter Stefan Ahnhem. Et mord med racistiske undertoner sætter gang i et større efterforskningsarbejde hos politiet i Helsingborg. Datteren Matilda ligger i koma efter et skuddrama, og Fabian Risk er travlt optaget af at bringe sin familie på fode igen. Men da en ung syrisk dreng bliver brutalt myrdet og flere mord følger, må han tilbage på arbejde.

Han og kollegerne hos Helsingborg politi kastes ud i en kamp mod tiden og en presset jagt på gerningsmændene. Samtidig kommer Fabian i besiddelse af information, som hans afdøde kollega Hugo Elvin efterlod sig; information, der giver Fabian viden om forhold på stationen, der kan få fatale professionelle og personlige konsekvenser for alle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.