Musikken på Krimimessen

Vi ved alle, hvor stor og stemningsskabende en betydning musikken har i film og på tv. Og måske netop i krimi/gys/spændingsgenren er lydsiden altafgørende og er måske nærmest det halve af oplevelsen. Men, hvad med musikken i krimierne. Altså i bogform. Kan man det?

Flere krimiforfattere bruger faktisk musik, som et stærk stemningsfremkaldende element i deres bøger. I nogle sammenhænge bliver der blot nævnt et specifikt musikstykke, som automatisk begynder at rotere i hovedet på os som læser.

Og netop de tanker, som de givne nummer fremkalder er og bliver en del af læseoplevelsen. Et indre soundtrack til det læste.

Jakob Melander er et eksempel på, hvordan musik og musikhistoriske referencer kan være med til at sætte en scene og skabe billeder i hovedet på os. Eksempelvis i bogen “Det bedste til mig og mine venner” som er forfatterens fjerde bind i serien om Lars Winkler. Her er vi tilbage til Gasolins sidste koncert i Tivoli i 1970´erne, og vi ryger allerede fra bogens spæde begyndelse ind i musikkens verden, med en titel der henviser til Gasolin-klassikeren af samme navn.

Andre forfattere skriver simpelthen et decideret soundtrack til deres udgivelser. På samme måde som vi kender det fra filmens verden. Noget der akkompagnerer læseoplevelsen. Forfatteren Kim Juul falder i den kategori.

De sange han skriver til sine krimier dukker på forskellig vis op på bogens sider og akkompagnerer handlingsforløbet og karaktererne. Sangene fremføres desuden live af bandet “Kim Juul og tre”, som udgiver et soundtrack til Kim Juuls bøger til april.

Musikken spiller med andre ord en rolle i flere krimisammenhænge, og det sætter vi fokus på i Teltet på Krimimessen i år. Teltet er pakket til det musikalske bristepunkt med flere spændende indslag. 

Musikalske oplevelser på Krimimessen 2017:

Kim Juul og Jakob Melander

Blandt andet vil “Kim Juul og tre” komme og spille nogle af numrene fra Kim Juuls krimiserie med Lars Norholm som hovedperson.

Du kan høre musikken og varme op her

Kim Juul vil desuden kunne opleves på scenen med også føromtalte Jakob Melander. Hvad de to finder på, er endnu uvist. Men spændende bliver det helt sikkert!

 

Mogens Weibel og Johnny Cash

Mogens WeibelTeltet bliver officielt indviet med et brag af en musikalsk oplevelse.

Det sker når musiker Mogens Weibel åbner musikscenen i Teltet lørdag morgen med sange af selveste “The Man in Black” – Johnny Cash.

 

 

Morten KærsåMorten Kærså og “den symfoniske gåde”

Morten Kærså kommer også forbi med en helt særlig musikalsk gåde, som han beskriver således:

“Hovedhistorien i Den symfoniske gåde, handler om en gal/genial komponist, der ved et tilfælde, i sit lydlaboratorium, afkoder selve universets grundrytme. Det giver ham nu en ukontrollabel magt til at ændre på skæbner og livsbaner – det kan få fatale følger”.

 

Musik i film og tv-serier v. komponist Frans Bak

Frans BakDu får også mulighed for at høre hvordan det lyder når en vaskeægte filmkomponist arbejder. Frans Bak har lavet musik til en lang række film og tv-serier og kommer på besøg i Teltet.

Han har blandt andet stået for lydsiden til tv-serien “Forbrydelsen” samt dens amerikanske remake “The Killing”. Se flere her.

 

Debat om musik i krimier

Du kan også opleve musikken – uden lyden af musik. Det sker når Lida Wengel inviterer de udøvende (eller tidligere udøvende) “musikerforfattere” Jakob Melander, Kim Juul, Morten Remar og Lars Kjædegaard til en snak om musikkens betydning i og for krimien.

Find tid og sted for ovennævnte i programmet her

Vi ses på Krimimessen 2017

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.