Turen går til… Aarhus

Ude godt men hjemme bedst“. Sådan lyder et velkendt ordsprog, som nogen gange kan være værd at efterleve. I hvert fald når den danske sommer viser sig fra sin bedste side.

Og når det hænder, er der måske ikke det store behov for at tage til, hverken Mallorca eller Honduras, men i stedet sætte sig på en fortovscafé i hjertet af Smilets by med en kop kaffe eller en kold øl. Men et ophold i Aarhus er ikke blot Aros, gågader og hyggelig stemning. Nej, byen er også lig med mord og blodige kadavere.

I hvert fald i krimiens verden, hvor tre af Danmarks stærke og velskrivende krimiforfattere lader ligene falde i Aarhus og omegn.

Så, hvorfor ikke ta en tur til Aarhus i ferien og lad Inger Wolf, Elsebeth Egholm eller Inger Gammelgaard Madsen være din guide. Her er i hvert fald inspiration til ferielæsningen.

God rejse;-)

 

Falkejagt  af Inger Gammelgaard Madsen

Forlaget Farfalla

2017

En buschauffør med indvandrerbaggrund bliver skudt og dræbt af en betjent i en bybus i Aarhus tilsyneladende for at forhindre et terrorangreb, som det der på samme tid udspiller sig på Københavns Hovedbanegård.

Anne Larsen, journalist hos TV2 Østjylland, kommer tæt på, da hun er taget med en gruppe unge til Christiansborg for at dække en demonstration mod regeringens asylstramninger. Hun begynder at få anonyme telefonopkald om forestående terrorangreb i Aarhus, men opringningerne siger ikke noget om, hvor i byen de vil finde sted.

Terrortruslen er på sit højeste, og det tvinger PET, Østjyllands Politi og DUP til at arbejde tættere sammen.

Samtidig kidnappes babyer og forsvinder sporløst. Da en baby findes i en kolonihave ved Riis Skov, må vicepolitiinspektør Anker Dahl sammen med sit team efterforske en yderst makaber drabssag midt i sit eget opgør med fortiden. Det er svært at se en sammenhæng i det hele, men som sagen lidt efter lidt trævles op, viser den sig at have et helt uforståeligt og uhyggeligt motiv.

 

Lig bløder ikke  af Inger Gammelgaard Madsen

Forlaget Farfalla

2013

Roland Benito kaldes en tidlig, varm sommermorgen ud til et bizart syn på Vestre Kirkegård. En grav er blevet åbnet i løbet af natten, og gravskænderen ligger død oven på kisten. Men den er tom. Det starter efterforskningen af sagen om en ung mand, der blev dræbt i en motorcykelulykke, og som nu er forsvundet fra sin grav. Samtidig kæmper Roland og hans team med at finde gerningsmanden til nogle makabre voldtægter og drab på unge piger i Aarhus.

Andreas Spang har netop overtaget sin fars bedemandsforretning, da han opdager, at der er noget, der ikke er helt, som det skal være. Han prøver at finde ud af, hvordan hans far døde, og det får ham ud i en farlig situation, der også kommer til at involvere Roland Benito og hans hustru, Irene.

 

Dukkebarnet  af Inger Gammelgaard Madsen

Forlaget Farfalla

2008

Dukkebarnet handler om, hvor galt det kan gå, når børn chatter på nettet. Ingen ved, hvem der gemmer sig bag en mailadresse.

En regnfuld og lummer sommer findes en tiårig pige myrdet i en affaldscontainer i Brabrand. Den italienskfødte kriminalassistent Roland Benito hos Østjyllands Politi bliver sat på sagen. Det samme gør Anne Larsen, journalist på Dagens Nyheder og freelancefotograf, Kamilla Holm, som kæmper med en tragisk hændelse i sit liv. Mordsagen kompliceres af, at den myrdede piges veninde pludselig forsvinder, og at begge piger viser sig at være medlemmer af en chatside på internettet og har løjet om deres alder. Bogen er den første i serien med Roland Benito og Anne Larsen.

 

Dødvægt af Elsebeth Egholm

Politikens forlag

2015

Under en storm i Middelhavet mellem Malta og søsterøen Gozo kæntrer en flygtningebåd fra Libyen.

Dicte og kæresten Bo er på vej til Gozo med et hold fotoelever og bliver vidner til katastrofen. Bos mønsterelev, Natasha, klikker løs med kameraet og indfanger både færgens søsyge passagerer, de døde afrikanere i havet og overraskelsen: liget af en ung, hvid kvinde, der flyder i bølgerne mellem sorte mænd.

Da Bo og Natasha senere forsvinder, kæder Dicte og den lokale efterforsker Jack Spiteri det sammen med Natashas fotos. En af færgens passagerer ligner nemlig til forveksling den døde kvinde i havet. Og da Natashas lig findes for foden af klipperne, mens Bo er pist væk, stiller spørgsmålene sig for alvor i kø: Hvem er de to identiske piger, og hvorfor skulle den ene dø? Hvad er det for en viden, der har kostet Natasha livet?

For at kende Bos skæbne, er Dicte nødt til at arbejde tæt sammen med en mand, hun er mere end tiltrukket af. Efterforskningen kører op i gear, da liget af endnu en ung pige skyller op på Siciliens kyst, og en samvittighedsplaget Dicte må forholde sig til den gamle sandhed, at hvide liv tillægges større værdi, end sorte.

 

Kød og blod af Elsebeth Egholm

Politikens forlag

2014

Dicte Svendsen er ved at miste sit greb om virkeligheden. Efter en voldtægt samme sommer styres hun af tvangshandlinger. Hun husker dårligt, kan ikke koncentrere sig, og går ustandseligt i bad. Nu er det november, og en ung kvinde fra det århusianske studiemiljø bliver fundet død i en baggård i Mejlgade tæt ved freelancekontoret, hvor Dicte arbejder. Det er den anden universitetsstuderende, som bliver dræbt i byen, og noget tyder på, at gerningsmanden går efter sårbare unge kvinder i krise. Han voldtager, dræber og flår halsen op, og han efterlader spor, der leder tanken hen på et rovdyr.

Dicte er ikke længere journalist, men under researchen til en bog om tidligere voldsofre og deres gerningsmænd påpeger et voldtægtsoffer en mulig forbindelse til de nye drab. For at finde fred med sig selv, kaster hun sig ud i at finde pigernes drabsmand men balancerer samtidig på kanten af sin egen afgrund. Hendes sanser vil ikke, som hun vil, og hendes gravide datter, Rose, truer endda med at afskære hende fra sit kommende barn, hvis ikke hun går i behandling.

Samtidig, på Djursland, modtager en ung dyrepasserelev ved Skandinavisk Dyrepark anonyme breve fra en mand, der kalder sig B., og Peter Boutrups hund, Kaj, bliver anklaget for at have dræbt et får. Da en mand i politiuniform kidnapper Kaj fra Grenå Politistation, må Peter selv finde gerningsmanden. Jagten kaster nyt lys på de to drab i Århus, for ulven er kommet til Danmark – og flokkens udsatte individer lever på lånt tid.

 

Skjulte fejl og mangler af Elsebeth Egholm

Politikens forlag

2001

Journalisten Dicte Svendsen, der net op er blevet skilt og er flyttet til Aarhus, fejrer sin 40-årsfødselsdag med to veninder. Aftenen slutter rat, da selskabet finder liget af e spædbarn. Den efterfølgende efterforskning, som Dicte involveres i, åbner for Dicte og venindernes personlige historier. Almindelige liv, hvor alt fremstår normalt, men hvor fortidens spøgelser efterhånden viser sig.

Skjulte fejl og mangler (2002) er første bog i Elsebeth Egholms ekstremt populære og anmelderroste serie om journalisten Dicte. Bøgerne er blevet filmatiseret af TV2 til den populære tv-serie Dicte , som har Iben Hjejle i hovedrollen.

 

Kragemanden af Inger Wolf

People´s Press

2017

Da en 12-årig pige findes bestialsk dræbt i en garage i Brabrand, bliver psykiater og seriemorderekspert Christian Falk bedt om at kaste et blik på gerningsstedet. Han har før hjulpet politiet med en efterforskning, når der var mistanke om, at gerningsmanden var sindsforvirret, og denne gang er der noget rituelt over drabet. Gerningsmanden har blandet andet skåret pigens ansigt af, og en krage vandrer rundt i garagen. Snart ser hele byen krager, også en af Christians psykiatriske patienter, hvis fobi for fugle tager en uhyggelig drejning. Da endnu en pige forsvinder, kommer Christian under pres på at finde svaret på, hvem Kragemanden er.

 

Ondt vand af Inger Wolf

Black Cat Edition

2012

Under en stendynge i udkanten af Århus bliver to kvinder fundet myrdet og delvist skeletterede i hver sin kuffert. Der er anbragt stearinlys på stedet, den ene kvindes hud er fyldt med bogstavet Y, og den anden har en sjælden prærieblomst i håret.

Politikommissær Daniel Trokic bliver sat til at lede efterforskningen, der peger i flere retninger: Mod det afrikanske kontinent, et religiøst vanvid og et uhyggeligt møde med det danske dyrerige. For hvad er det, kvinderne havde tilfælles, og hvorfor havde den ene hacket en prominent psykiaters computer? Da endnu en kvinde forsvinder, haster det for Trokic og hans team med at finde ud af, hvad morderen vil fortælle med sin makabre iscenesættelse og symbolik.

 

Sort sensommer af Inger Wolf

Modtryk

2006

Det er sidst i september, og antropologistuderende Anne Kiehl vender ikke hjem fra sin aftenløbetur i Marselisborg Skov. Næste morgen bliver hun fundet død – hun er nøgen og har fået halsen skåret over. På hendes bryst ligger en buket skarntyde. Vicekriminalkommissær Daniel Trokic sættes til at lede efterforskningen, som fører ham til sagen om en fremtrædende forsker i neurokemi, der forsvandt otte uger tidligere.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.